Skip to main content

 

Plan Einstein gaat zowel jongeren die een binding hebben met Utrecht Overvecht als vluchtelingen (gescheiden) huisvesten in een voormalig kantoorpand aan de Einsteindreef. Hierbij wordt er ook een ontmoetingsplek gerealiseerd. Zaterdag 8 oktober was er een introductiedag voor toekomstige bewoners met een binding met Overvecht, waarbij ze elkaar konden leren kennen.

Het was  naast introductiedag ook vooral ‘antwoordendag’; veel van de vragen van de toekomstige bewoners van Plan Einstein konden worden beantwoord. De toekomstige bewoners waren benieuwd naar wat ze kunnen verwachten van de vluchtelingen die ze binnenkort als buren zullen gaan verwelkomen, en hoe ze de buurt zouden kunnen gaan betrekken bij de activiteiten in de ontmoetingsplek.

Om de jongeren een goed beeld te kunnen geven van hun toekomstige woonomgeving waren er twee partijen uitgenodigd voor gesprekssessies: afgevaardigden van Stichting Vluchtelingenwerk Nederland, die de aanwezigen konden vertellen over wat ze kunnen verwachten als de vluchtelingen aangekomen zijn, en vertegenwoordigers uit de buurt,  die een mooi kijkje in de mogelijkheden in activiteiten met de buurt konden geven. De jongeren hadden vooral vragen over wat ze konden gaan verwachten van de noodopvang, en hoe ze nou een sociale verbinding tot stand konden gaan brengen met de buurt. Het werd duidelijk dat de jongeren veel voor de vluchtelingen kunnen gaan betekenen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld helpen bij het ontcijferen van ontvangen brieven, bij boodschappen doen, en helpen met het leren van Engels of Nederlands. De afgevaardigde van Vluchtelingenwerk Nederland legt uit dat het niet maar van één kant hoeft te komen: “Jullie kunnen veel van elkaar leren!”

Bij de gesprekssessie over de buurt waren de toekomstige bewoners zijn vooral benieuwd hoe ze in contact kunnen treden met buurtbewoners, zodat die ook betrokken kunnen worden in de activiteiten die zullen worden georganiseerd in de ontmoetingsplek van Plan Einstein. De voorzitter van de buurtraad vertelt “Je zult echt moeten gaan aanbellen, en het vertrouwen van de mensen moeten winnen. Ze zullen niet vanzelf komen.” Meteen waren hier al ideeën voor, toekomstig bewoner Eva oppert om per portiek met koekjes langs te gaan: “Als we nou iets eetbaars brengen, dan heb je meteen al een voet tussen de deur!”. Zo werden er bij beide gesprekssessies leuke ideeën bedacht, en praktische tips gegeven.

Naast de gespreksgroepen, was er ook een introductiespel. Buiten op een stuk zeil moesten de bewoners zonder de grond aan te raken, het zeil om te zien draaien. Het record werd meteen gevestigd en behouden door de eerste groep, zij hadden binnen een paar minuten de taak volbracht! Bekijk hieronder het filmpje van (een onderdeel van) hun oplossing!