Wat is er innovatief aan de aanpak?

Plan Einstein

Het samen leven, samen leren en samen werken van vluchtelingen die nog geen verblijfsvergunning hebben maar vanaf dag 1 bezig zijn met hun toekomst, maakt Plan Einstein vernieuwend.

Plan Einstein aan de Einsteindreef in Overvecht is de eerste plek waar deze aanpak wordt gerealiseerd en dient als voorbeeld voor andere Europese steden.

Voor Utrecht is het uitgangspunt een ‘inclusieve stad’: een stad voor en met iedereen. Het aanbod is er niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buurtgenoten die in een vergelijkbare situatie verkeren of dezelfde behoeften hebben. Onderdeel van de vernieuwende aanpak is ook dat Utrecht zich er sterk voor maakt dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning die in de stad worden opgevangen zoveel mogelijk in de stad of regio blijven. Hierdoor bouwen ze sneller een eigen netwerk op, wat hun integratie bevordert.

De cursussen die ze op Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan de kansen van vluchtelingen en wijkbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt. De Europese Commissie vindt de Utrechtse aanpak bijzonder en innovatief. Daarom krijgt Utrecht voor Plan Einstein subsidie uit het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Commissie. De jongeren en vluchtelingen wonen er tot november 2018.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Lees verder